πράσινο

πράσινο

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Διαθεματική προσέγγιση: "Τα Ζώα των πάγων", Μέρος Δ' (Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη)

Αποτέλεσμα εικόνας για τα ζώα των πάγωνΤο θέμα "Τα ζώα που ζουν στους πάγους" ενδείκνυται για να υιοθετήσουν τα παιδιά στάσεις και συμπεριφορές που βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και κατ'επέκταση στην προστασία του ζωικού βασιλείου και των ζώων που τείνουν να εξαφανιστούν.

Οι στόχοι που θέτουμε γι΄αυτή την ενότητα είναι οι παρακάτω:

  • Τα παιδιά να κατανοήσουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις συνέπειες που έχει στη ζωή των ζώων.
  • Να πειραματιστούν και να βρουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
  • Να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που βοηθούν στην αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να κατανοήσουν ότι οι συμπεριφορές αυτές έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ίδιους αλλά και σε όλα τα έμβια όντα.
Οι δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε τους στόχους μας είναι οι εξής:

1. Τα παιδιά παρακολουθούν στο διαδίκτυο ντοκιμαντέρ με το λιώσιμο των πάγων. Κάποιες χρήσιμες ιστοσελίδες για τις πολικές αρκούδες θα βρείτε εδώ και εδώ.Γίνεται συζήτηση στην τάξη για τα συναισθήματα που μας προκαλεί το φαινόμενο αυτό. Με κατάλληλες ερωτήσεις καθοδηγούμε τα παιδιά ώστε να σκεφτούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή των ζώων.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα ζώα των πάγων2. Κάνουμε πειράματα στην τάξη. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και το λιώνουμε με τη βοήθεια ενός στεγνωτήρα μαλλιών. (Εννοείται ότι παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης ηλεκτροπληξίας). Τα παιδιά παρατηρούν πόσο γρήγορα λιώνει ο πάγος. Τοποθετούμε ένα ζωάκι επάνω στον πάγο και προκαλούμε τα παιδιά να μαντέψουν τι θα απογίνει στη συνέχεια. Ψάχνουμε να βρούμε με ποιους τρόπους ο άνθρωπος συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς μπορούμε εμείς όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να την αποτρέψουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για τα ζώα των πάγων3. Παίζουμε παιχνίδια ρόλων, όπου κάποια παιδιά παριστάνουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αλόγιστα χημικά φάρμακα, κλιματιστικά, αυτοκίνητα που ρυπαίνουν και που δημιουργούν ολοένα και περισσότερα εργοστάσια που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, και κάποια παιδιά παριστάνουν τα ζώα στους πάγους που ψάχνουν να βρουν την τροφή τους σε μέρη αφιλόξενα γι'αυτά. Ένα ακόμη παιχνίδι ρόλων έχει να κάνει με το παράνομο κυνήγι αυτών των ζώων και των μικρών τους από τον άνθρωπο για εμπορικούς σκοπούς. Συνοδεύουμε με την κατάλληλη μουσική για να προσδώσουμε τη δραματικότητα που αρμόζει στην περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Συνολικές προβολές σελίδας